Dušené zelí s tempehem

Nenáročný recept na dušené zelí s tempehem vhodný jako příloha ke grilované zelenině, grilovanému sýru, nebo i jako samostatný pokrm.
recept,fotorecept,zelí bílé,tempeh smažený,Bezmasá jídla,Veganské recepty,Vegetariánské recepty,Bezlaktózové
Bezmasá jídla
Ukuchtil
Počet porcí
8
Hmotnost porce
293 g
Energie porce
182 kcal
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
střední
Kategorie
Bezmasá jídla › Veganské recepty › Vegetariánské recepty › Bezlaktózové › Sezona - Zelí hlávkové (bílé, červené) ›Ingredience
Ingredience
brambory | 200 184 | gramů kcal | |
cibule | 150 66 | gramů kcal | |
kmín drcený | ¼ 5 | čajové lžičky kcal | |
mouka hladká | 1 53 | polévková lžíce kcal | |
ocet | 3 19 | polévkové lžíce kcal | |
pepř bílý mletý | ¼ 4 | čajové lžičky kcal | |
sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
tempeh smažený | 210 714 | gramů kcal | |
voda | 300 0 | mililitrů kcal | |
zelí bílé | 1400 406 | gramů kcal |
Recept
1. Krájení zelí
zelí bílé 1400 gramů
Z povrchu hlávkového zelí odstraníme poškozené listy a celou hlávku opláchneme pod tekoucí vodou. Zelí osušíme a překrojíme na čtvrtiny. Krájíme tenké proužky, tvrdý střed - košťál zelí nekrájíme. Při krájení otáčíme zelí tak, abychom košťál v podstatě okrajovali.

2.
voda 200 mililitrů • sůl 2 čajové lžičky • kmín drcený ¼ čajové lžičky • pepř bílý mletý ¼ čajové lžičky
Nakrájené zelí vložíme do většího hrnce, podlejime vodou, osolíme a okořeníme. Dusíme na mírném plameni přikryté 20 minut.

3.
brambory 200 gramů
K měknoucímu zelí přidáme najemno nastrouhanou bramboru. Dobře ji vmícháme do zelí a dusíme dalších 20 minut.



6.
mouka hladká 1 polévková lžíce • voda 100 mililitrů
Zelí podlijeme vodou, poprášíme moukou a dobře promícháme. Ještě chvíli povaříme za občasného míchání, dokud nezíská hustější konzistenci.

7.
ocet 3 polévkové lžíce
Do hotového zelí přidáme ocet a promícháme. Případně ho podle chuti ještě dosolíme.

8.
Přidáme restovanou cibulku s tempehem...

9.
... a dobře promícháme.

Dobrou chuť!