Dušené červené zelí s jablky
Jemné, sladko-kyselé dušené zelí s jablky, brusinkami a skořicí. Chuťově zajímavá příloha k pečené kachně.
recept,fotorecept,zelí červené,jablka,brusinky sušené,Zeleninové přílohy,Bezlaktózové,Bezlepkové,Sezónní recepty
Zeleninové přílohy
Kategorie
Zeleninové přílohy › Bezlaktózové › Bezlepkové › Sezónní recepty › Sezona - Jablka (zima) › Sezona - Jablka (podzim) › Sezona - Zelí hlávkové (bílé, červené) ›
Ingredience
Ingredience
brusinky sušené | 100 | gramů | |
cibule | 200 | gramů | |
citronová šťáva | - | ||
cukr třtinový | 3 | polévkové lžíce | |
jablka | 500 | gramů | |
kmín mletá | 1 | čajová lžička | |
ocet balzamikový | 3 | polévkové lžíce | |
olej slunečnicový | 4 | polévkové lžíce | |
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
skořice mletá | ½ | čajové lžičky | |
sůl | 2.5 | čajové lžičky | |
voda | 250 | mililitrů | |
zelí červené | 1500 | gramů |
Recept
1. Krájení zelí
zelí červené 1500 gramů
Z povrchu hlávkového zelí odstraníme poškozené listy a celou hlávku opláchneme pod tekoucí vodou. Zelí osušíme a překrojíme na čtvrtiny. Krájíme tenké proužky, tvrdý střed - košťál zelí nekrájíme. Při krájení otáčíme zelí tak, abychom košťál v podstatě okrajovali.
3.
... a pokrájíme na tenké plátky.
4.
cibule 200 gramů • olej slunečnicový 4 polévkové lžíce • cukr třtinový 3 polévkové lžíce
Cibuli očistíme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
5.
sůl 2.5 čajové lžičky • kmín mletá 1 čajová lžička • pepř černý mletý ½ čajové lžičky • voda 150 mililitrů
Přidáme zelí, sůl, kmín a pepř. Podlijeme vodou, promícháme, zakryjeme a 10-15 minut dusíme (téměř doměkka).
6.
voda 100 mililitrů • skořice mletá ½ čajové lžičky • brusinky sušené 100 gramů
Přidáme jablka, podle potřeby podlijeme vodou, posypeme skořicí a přisypeme umyté sušené brusinky. Zamícháme a vše spolu asi 10 minut podusíme, aby změkla jablka.
Dobrou chuť!