Dort Malakov s mascarpone
Tradiční oblíbený dort, základem jsou piškoty. Dort Malakov (Malakoff) má mnoho receptur a my vám nabízíme jednu z těch nejlepších.
recept,fotorecept,piškoty dlouhé,mascarpone,mandlové lupínky,Dorty,Zákusky,Nepečené
Dorty
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 100 | gramů | |
cukr vanilkový | 10 | gramů | |
káva černá instantní | 2 | čajové lžičky | |
mandlové lupínky | 50 | gramů | |
mascarpone | 250 | gramů | |
mléko | 350 | mililitrů | |
máslo | 125 | gramů | |
piškoty dlouhé | 320 | gramů | |
pudink vanilkový | 40 | gramů | |
rum | 3 | polévkové lžíce | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 150 | mililitrů | |
voda | 150 | mililitrů |
Recept
1. Příprava piškotů
piškoty dlouhé 320 gramů
Potřebné množství piškotů seřízneme na výšku dortové formy. Formu vyložíme potravinářskou fólii a piškoty do ní po obvodu uložíme.
2. Krém
mléko 250 mililitrů • cukr vanilkový 10 gramů • pudink vanilkový 40 gramů
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Necháme ho dobře vychladit.
4.
Do másla zapracujeme vychlazený pudink.
5.
mascarpone 250 gramů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 150 mililitrů
Přimícháme mascarpone a vyšlehanou smetanu na šlehání.
6.
voda 150 mililitrů • káva černá instantní 2 čajové lžičky • rum 3 polévkové lžíce • mléko 100 mililitrů
Vodu smícháme s instantní kávou a rumem a nalijeme ji do mělké misky. Do druhé misky si připravíme mléko. Do mléka postupně namočíme piškoty, které máme uloženy po obvodu formy. Piškoty nemáčíme dlouho, aby se nám moc nerozmočily.
7.
Do kávy namočíme další piškoty a uložíme je na dno formy.
8.
Na piškoty navrstvíme více než třetinu krému.
9.
Na krém opět poklademe piškoty namočené v kávě. Opět navrstvíme krém, ze kterého si necháme asi 4 -5 polévkových lžic v misce. Znovu položíme vrstvu piškotů namočených v kávě. Ty potřeme odloženým krémem.
10.
mandlové lupínky 50 gramů
Povrch dortu posypeme mandlovými lupínky a uložíme ho na noc do ledničky.
11.
Druhý den servírujeme.
Dobrou chuť!