Dort Beruška
Jednoduchý dort pro začátečníky z piškotového těsta, pečený bez cukrářských pomůcek :)
recept,fotorecept,mléko,pudink vanilkový,povidla višňová,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›
Ingredience
Ingredience
banán | 4 | kusy | |
bílá čokoláda | - | ||
cukr krystalový | 50 | gramů | |
cukr moučkový | 12 | polévkových lžic | |
cukr moučkový | 80 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 3 | čajové lžičky | |
marcipánová hmota barevná | 0 | ||
mléko | 600 | mililitrů | |
mouka polohrubá | - | ||
mouka polohrubá | 12 | polévkových lžic | |
máslo | - | ||
máslo | 120 | gramů | |
olej slunečnicový | - | ||
povidla višňová | - | ||
pudink vanilkový | 80 | gramů | |
sirup ovocný | - | ||
vaječný bílek | 12 | ||
vaječný žloutek | 12 | ||
voda | 12 | polévkových lžic | |
čokoláda na vaření | 0 |
Recept
1. Piškotové těsto - pečeme korpus
vaječný žloutek 12 ks • cukr moučkový 12 polévkových lžic • voda 12 polévkových lžic
Žloutky utřeme s cukrem a vodou.
2.
mouka polohrubá 12 polévkových lžic • kypřicí prášek do pečiva 3 čajové lžičky
Mouku smícháme s kypřícím práškem.
3.
vaječný bílek 12 ks
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Mouku a sníh střídavě přidáváme ke žloutkům a promícháváme.
4.
Těsto si rozdělíme na tři stejné díly.
5.
Na máslem vymazaných a moukou vysypaných plechách upečeme tři piškotové pláty.
6. 1. část krému
mléko 600 mililitrů • pudink vanilkový 80 gramů • cukr krystalový 50 gramů
V mléce rozmícháme cukr, pudinkový prášek s vanilkou a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout.
7. Ozdoby
čokoláda na vaření • olej slunečnicový
Rozpustíme čokoládu a část z ní natřeme v tenké vrstvě na alobal natřený olejem. Po ztuhnutí vykrájíme z čokolády tečky na berušku.
8.
Z alobalu si vytvoříme tykadélka, namočíme je v rozpuštěné čokoládě a necháme ztuhnout.
9. Tvoříme dort
Z papíru si vystřihneme šablonu těla berušky - velký ovál. Pomocí šablony vykrojíme z plátů těsta tělo berušky.
11. Krém
máslo 120 gramů • cukr moučkový 80 gramů
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vychlazený pudink a dobře rozmícháme. Vmícháme pokapané piškotové skrojky.
12. Skládáme dort
Na první plát dortu natřeme lehce zahřátou - rozpuštěnou, chuťově kyselou marmeládu. Naneseme polovinu krému.
14.
Položíme poslední plát a celý dort potřeme opět marmeládou, případně tenkou vrstvou másla utřeného s cukrem.
15.
Červený marcipán si rozválíme na pracovní desce posypané kukuřičným škrobem. Zpod přiložené šablony musí marcipán přesahovat o boky těla berušky.
16.
čokoláda na vaření • bílá čokoláda
Červený marcipán přeložíme na dort, jemně vyhladíme na vrchu a po stranách rukou. Pracujeme rychle, protože marcipán se rychle rozpouští. Zbytek kolem těla berušky odřízneme. Dáme do chladu ztuhnout. Mezitím si rozpustíme čokoládu. Berušku vyjmeme z chladu, natřeme její hlavičku čokoládou. Rozpustíme bílou čokoládu a vytvoříme bělma očí, vložíme do nich čokoládová kolečka. Navlhčením čokoládových koleček přilepíme na tělo berušky čokoládové tečky. Osadíme tykadélka.
17.
Pokud máme jiný barevný marcipán můžeme z něj vykrájet různé přírodní motivy - květiny apod., kterými ozdobíme tělo berušky po obvodu. Dort před podáváním necháme několik hodin ztuhnout v chladu.
Dobrou chuť!