Domácí vepřové sádlo a škvarky
Klasické vepřové sádlo je nenahraditelná ingredience mnoha pokrmů. Jeho domácí příprava - škvaření sádla - je jednoduchý postup jehož výsledkem jsou čisté, kvalitní produkty - vepřové sádlo a škvarky.
recept,fotorecept,vepřová slanina na škvaření,Vepřové maso,Masopust,Bezlepkové
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 1 | polévková lžíce | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
vepřová slanina na škvaření | 2 | kilogramy |
Recept
1. Sádlo
vepřová slanina na škvaření 2 kilogramy
Sádlo na škvaření omyjeme a pokrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm velké. Vložíme ho do hrnce a na mírném ohni za častého míchání škvaříme.
2.
Během škvaření postupně odebíráme naběračkou vzniklou tekutinu - sádlo ...
3.
... a přes sítko ji naléváme do připravených čistých nádob, nejlépe skleněných nebo smaltovaných. Co se zachytí na sítku vracíme zpět do hrnce.
4.
Naplněné nádoby necháme vychladit, uložíme do ledničky a necháme ztuhnout. Z uvedeného množství sádla na škvaření získáme asi 1300 g čistého sádla. Takto připravené sádlo skladujeme v ledničce a můžeme ho používat několik měsíců.
5. Škvarky
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1 polévková lžíce • sůl 1 čajová lžička
Po odebrání ádla nám zůstanou v hrnci škvarky. Ty na prudkém ohni s přidáním lžíce mléka rychle, za stálého míchání, osmažíme (30 sekund). Po odstavení z ohně přidáme sůl a promícháme.
6.
Z uvedeného množství sádla získáme asi 450 g škvarků. Ty můžeme použít pro přípravu pagáčů, škvarkové pomazánky nebo je přímo konzumovat s chlebem.
Dobrou chuť!