Domácí vanilkový cukr
Takto si cukr připravovaly naše praprababičky ... Jednoduchá výroba domácího vanilkového cukru. Cukr obsahuje pravou vanilku, tedy pravý přírodní vanilin a ne jen syntetickou vanilínovou příchuť.
recept,fotorecept,cukr třtinový,vanilkový lusk,Nezařazené sladké recepty,Bezlepkové,Bezlaktózové
Nezařazené sladké recepty
Recept
1.
cukr třtinový 200 gramů
Cukr umeleme v mlýnku na kávu (ne úplně na prach) a nasypeme ho do uzavíratelné sklenice. V uvedeném receptu je použit třtinový cukr, ale může se použít i bílý krystalový cukr. S použitím třtinového má cukr kromě vanilkové příchutě i jemně medovou.
2.
vanilkový lusk 2 kusy
Vanilkové lusky podélně překrojíme a nožem z vnitřní strany seškrábneme semínka. Semínka přidáme k cukru a dobře rozmícháme.
3.
Nakonec do sklenice s cukrem vložíme i prázdné poloviny vanilkových lusků.
4.
Sklenici uzavřeme a necháme 2 týdny odpočívat. Během těchto dvou týdnů občas sklenici protřepeme. Po uplynutí uvedené doby odstraníme prázdné lusky a vanilku můžeme používat do pečení v potřebném množství, přibližně 1,5 - 2 čajové lžičky na koláč či zákusek.
Dobrou chuť!