Domácí sushi
Zdravá a chutná delikatesa z dalekého východu připravená v naší kuchyni chutná stejně dobře jako v sushi-baru.
recept,fotorecept,rýže na sushi,mořské řasy Nori,křen - wasabi,zázvor nakládaný,Ryby,Recepty japonské kuchyně
Ryby
Recepty japonské kuchyně
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | ½ | polévkové lžíce | |
křen - wasabi | - | ||
losos filet | 250 | gramů | |
mouka polohrubá | 3 | polévkové lžíce | |
mořské řasy Nori | 10 | ||
máslo | 20 | gramů | |
ocet rýžový | 150 | mililitrů | |
okurka salátová | - | ||
rýže na sushi | 750 | gramů | |
sójová omáčka | - | ||
sůl | ½ | polévkové lžíce | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
voda | 900 | mililitrů | |
zázvor nakládaný | - |
Recept
1. Vaření rýže
rýže na sushi 750 gramů • voda 900 mililitrů
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a vložíme do hrnce. Přilijeme vodu a necháme 30 minut stát. Pak ji 5 minut pomalu zahříváme na nízké teplotě, potom teplotu prudce zvýšíme, rýži přivedeme do varu, teplotu stáhneme na minimum a 15 minut rýži dusíme pod pokličkou.
2. Příprava omelety
vejce slepičí 3 kusy • mouka polohrubá 3 polévkové lžíce • máslo 20 gramů
Než se nám uvaří rýže připravíme si omeletu, kterou použijeme na plnění některých rolek. Vejce, mouku a sůl rozmícháme. Na pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme připravenou směs.
3.
Omeletu upečeme z obou stran. Necháme vychladnout a nakrájíme ji na tenčí proužky.
4. Dovaření rýže
ocet rýžový 150 mililitrů • sůl ½ polévkové lžíce • cukr krystalový ½ polévkové lžíce
Rýži po 15 minutách odstavíme z ohně a necháme ji ještě v hrnci, zakrytou pokličkou, dalších 8 minut dojít. Do rýžového octa přidáme sůl a cukr, dobře rozmícháme. Nálev vlijeme do rýže po 8 minutách a zlehka zamícháme, abychom co nejméně poškodili rýžová zrnka. Rýži necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pro rychlejší chlazení ji můžeme rovnoměrně rozložit na plech, přikryjeme ji vlhkou utěrkou, aby nevyschla. Při tomto postupu se nám bude i snadněji odhadovat množství rýže do jednotlivých rolek.
5. Příprava nádivek do rolek
losos filet 250 gramů • okurka salátová
Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na proužky, takéž i čerstvého lososa. Mrazeného lososa si necháme v dostatečném předstihu rozmrazit (v prostoru chladničky se rozmrazuje cca 6 hodin).
6. Plnení rolek
mořské řasy Nori 10 ks
Plátek mořské řasy položíme na bambusovou podložku, s jejíž pomocí budeme tvořit rolku. Připravenou rýži si na plechu rozdělíme na počet dílků podle počtu řas. Jeden díl rýže rovnoměrně rozložíme na plátek řasy, pomáháme si lžící, kterou si občas namočíme do vody. Lžící rýži přitlačíme, aby byla jednotlivá zrnka spojena. Okraj řasy zůstává volný. Pozor, aby se nám rýže nedostala pod řasu resp. na bambusovou podložku, aby se nám při rolování nelepila rýže a rolku.
7.
Na rýži položíme proužek omelety, okurky a lososa.
8.
Na rýži položíme silnější proužek lososa, případně dva tenčí proužky.
9. Tvoření rolky
Pomocí bambusové podložky tvoříme rolku. Dřevo vždy při zatočení jemně zatlačíme do řasy s nádivkou. Postupujeme na konec řasy. Vytvořenou rolku obalíme celou do bambusové podložky a jemně ji po celé délce tlakem rukou stlačíme.
10.
Rolky klademe na sebe na připravené prkénko, na ktreém je budeme po jedné krájet. Krájíme ostrým nožem na kousky - malé rolky.
11. Podáváme
sójová omáčka • křen - wasabi • zázvor nakládaný
Podáváme s nakládaným zázvorem a s typickým zeleným japonským křenem - wasabi, který je velmi ostrý a proto ho při konzumaci ředíme kvalitní sójovou omáčkou.
Dobrou chuť!