Domácí jogurt

Příprava domácího jogurtu, který je mnohem chutnější a levnější než jeho bratři z obchodů.
recept,fotorecept,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,jogurt bílý,Racio snídaně,Bezlepkové
Racio snídaně
Ingredience
Ingredience
jogurt bílý | 3 31 | polévkové lžíce kcal | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 1 640 | litr kcal |
Recept
1.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1 litr
Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme ho na teplotu 82-85 °C.

2.
Ohřáté mléko přelijeme do čisté plastové nádoby, kterou jsme předtím vypláchli dokonale vroucí vodou, je dobře uzavíratelná a vhodná na uskladnění potravin. Můžeme ho nalít i do skleněné nebo porcelánové sklenice, na kterou máme vhodné, ne kovové víčko. Mléko zchladíme na teplotu 48-50 ° C.

3.
jogurt bílý 3 polévkové lžíce
Do mléka vychlazeného na požadovanou teplotu zamícháme 3 polévkové lžíce bílého jogurtu s živými mikroorganismy. Na výrobu prvního jogurtu si pořídíme kvalitní bílý jogurt. Při výrobě dalších dávek si z vyrobeného necháme vždy 3 polévkové lžíce, které použijeme na založení dalšího jogurtu. Po určité době je zase dobré založit jogurt jako na začátku.Mléko s jogurtem promícháme, nádobu uzavřeme.

4.
Do přenosné ledničky (chladícího plastového boxu, kempinkové chladničky) vložíme silnější deku. Do deky položíme nádobu se založeným jogurtem. Box uzavřeme. Tvorba jogurtu proběhne za 5 hodin.

5.
Po této době nádobu s hotovým jogurtem vyndáme, a přeložíme do kuchyňské ledničky. Takto připravený jogurt můžeme konzumovat 5-7 dní.

6.
Jogurt můžeme podávat s ovocným džemem, který do jogurtu jednoduše vložíme, případně zamícháme. Můžeme do něj přidat ovesné vločky i čerstvé ovoce. Z čistého také připravujeme jogurtové dresinky s příchutěmi, nebo ho používáme do smetanových polévek místo smetany.
Dobrou chuť!