Domácí bramborové lokše
Recept na chutné bramborové lokše. Podáváme jako přílohu k pečené kachně či huse, nebo je plníme slanými (kachní játra) nebo sladkými (makové, ořechová...) náplněmi. Příprava je jednoduchá, ale mouka bude po celé kuchyni. :) Stojí však za to.
recept,fotorecept,brambory,Bramborové přílohy,,Recepty slovenské kuchyně
Bramborové přílohy
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
Recept
1.
brambory 1 kilogram
Brambory uvaříme ve vodě téměř doměkka. Nesmí být tvrdé a nesmějí se ani rozpadat. Necháme je dobře vychladnout. Proto je lepší vařit je den před přípravou lokší.
2.
Studené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno do hluboké mísy.
4.
Těsto přendáme na vál posypaný moukou a pracujeme na těstě. Když se nám zdá, že je těsto hotové, jemné a kompaktní, vytvoříme z něj váleček dlouhý asi 45 cm. Váleček rozkrájíme na 2,5 cm dlouhé kousky.
5.
Z každého kousku postupně rozválíme, na pomoučeném vále, kulatou placku o průměru 22 cm.
6.
Pečeme na horkém kovovém plátu, ale protože ho doma nemáme, tak nejlepší je horká keramická pánev. Pečeme samozřejmě na sucho. Lokše zlehka oprášíme a položíme na pánev. Krátce pečeme ...
7.
... a obrátíme. Upečeme z druhé strany. Během pečení, pokud jsme dobře zpracovali těsto, se budou lokše nafukovat, proto je jemně přitlačíme obracečkou na dno pánve. Lokše vyndáme z pánve, papírovou utěrkou odstraníme spálené zbytky mouky a pokračujeme v pečení další placky.
8.
sádlo kachní • máslo • sádlo
Upečenou lokše potřeme z jedné strany, nejlépe rozpuštěným kachním sádlem, ale můžeme i rozpuštěným máslem smíchaným s trochou vepřového sádla.
9.
Pečená kachna - nejjednodušší způsob přípravy recept • Pečená kachna na medu s hroznovou omáčkou recept • Pečená kachna na pomerančích recept
Lokše pokládeme na sebe, přitom se vždy promastí jedna lokše od druhé. Udržujeme v teple. Pokud si lokše připravíme předem skladujeme je zabalené ve fólii v lednici. Před podáváním je vybalíme a zahřejeme zakryté v troubě, ve které se nám právě dopéká kachna.
Dobrou chuť!