Cuketový jablečník
Vynikající koláč z jablek a cukety zachutná malým i velkým.
recept,fotorecept,jablka,cuketa,Koláče,Sezónní recepty
Koláče
Kategorie
Koláče › Sezónní recepty › Dezerty z jablek › Sezona - Cuketa › Sezona - Jablka (zima) › Sezona - Jablka (podzim) › Jablkové koláče ›
Ingredience
Ingredience
cuketa | 400 | gramů | |
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | 200 | gramů | |
cukr vanilkový | 20 | gramů | |
jablka | 1 | kilogram | |
kypřicí prášek do pečiva | 13 | gramů | |
mouka polohrubá | 350 | gramů | |
máslo | 10 | gramů | |
olej slunečnicový | 100 | mililitrů | |
skořice mletá | 2 | čajové lžičky | |
strouhanka | 2 | polévkové lžíce | |
vejce slepičí | 4 | kusy | |
vločky ovesné | 50 | gramů | |
voda | 100 | mililitrů |
Recept
1. Příprava jablek a cukety
jablka 1 kilogram • cuketa 400 gramů
Jablka oloupeme, překrojíme na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Jednotlivé čtvrtky nakrájíme na 3 - 4 měsíčky. Cuketu oloupeme a nastrouháme.
2.
máslo 10 gramů • strouhanka 2 polévkové lžíce • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • skořice mletá 2 čajové lžičky
Plech na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rovnoměrně rozložíme jablka, posypeme je krystalovým cukrem a skořicí.
3.
vejce slepičí 4 kusy • cukr moučkový 200 gramů • cukr vanilkový 20 gramů • olej slunečnicový 100 mililitrů • voda 100 mililitrů • mouka polohrubá 350 gramů • vločky ovesné 50 gramů • kypřicí prášek do pečiva 13 gramů
Žloutky utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a vodu a znovu utřeme. V mouce rozmícháme ovesné vločky a kypřící prášek, přidáme k žloutkům a po zamíchání vmícháme nastrouhanou cuketu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do těsta nakonec lehce vmícháme.
4.
Připravené těsto vylijeme na jablka a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v rozehřáté troubě, pomalu, na nižším až středním stupni přibližně 1 hodinu.
Dobrou chuť!