Čočkovo-bramborový prívarok
Recept ze slovenské kuchyně - prívarok z čočky a brambor.
recept,fotorecept,čočka,brambory,mléko,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Omáčky a prívarky
Omáčky a prívarky
Ingredience
Ingredience
brambory | 300 | gramů | |
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
mléko | 250 | mililitrů | |
mouka hladká | 2 | polévkové lžíce | |
ocet | - | ||
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 | mililitrů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
sůl | - | ||
voda | 1.5 | litru | |
čočka | 150 | gramů |
Recept
1.
čočka 150 gramů • voda 1.5 litru • brambory 300 gramů • sůl 1 čajová lžička
Čočku přebereme a odstraníme z ní nečistoty. Na sítku ji pod tekoucí vodou propláchneme, vložíme ji do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme ji cca 45 minut. Přidáme očištěné, umyté a nakrájené brambory a sůl. Vaříme do změknutí brambor.
2.
mléko 250 mililitrů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů • mouka hladká 2 polévkové lžíce • ocet • sůl • cukr krystalový 1 čajová lžička
V mléce rozmícháme smetanu a mouku. Zavářku vlijeme do čočky a za stálého míchání uvedeme do varu. Pokud máme rádi prívarok kyselejší můžeme přidat ocet. Podle chuti také dosolíme.
3.
Podáváme se sekanou, případně opečenou klobásou či párkem.
Dobrou chuť!