Citronové řezy
Osvěžující citronové řezy, za které vás od vašich hostů nemine velká pochvala. Recept jsme připravovali z poloviční dávky, pokud očekáváte početnější návštěvu doporučujeme dávky zdvojnásobit.
recept,fotorecept,citronová šťáva,citronová šťáva,citronová šťáva,Zákusky
Zákusky
Ingredience
Ingredience
citronová šťáva | 80 | mililitrů | |
citronová šťáva | - | ||
cukr krystalový | 220 | gramů | |
cukr moučkový | 190 | gramů | |
cukr vanilkový | 2 | kusy | |
džem ovocný | 2 | polévkové lžíce | |
kypřicí prášek do pečiva | 2 | čajové lžičky | |
mléko | 350 | mililitrů | |
mouka hladká | 170 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
máslo | 130 | gramů | |
pudink vanilkový | 2.5 | polévkové lžíce | |
vaječný bílek | 5 | ||
vaječný žloutek | 5 | ||
voda | 1 | polévková lžíce |
Recept
1.
vaječný žloutek 5 ks • cukr krystalový 220 gramů • cukr vanilkový 1 kus
Oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme krystalový a vanilkový cukr.
2.
Umícháme do pěny.
4.
citronová šťáva 50 mililitrů • mouka hladká 170 gramů • kypřicí prášek do pečiva 2 čajové lžičky
K žloutkové hmotě přidáme šťávu z citronu, mouku a kypříicí prášek a zlehka promícháme.
5.
K žloutkové hmotě přidáme sníh z bílků.
6.
Opatrně promícháme.
7.
Těsto vylijeme na velký, vymazaný a pomoučený plech a pečeme na 180-200 °C cca 10-15 minut.
8.
Upečené těsto necháme vychladnout a rozdělíme na dvě stejné poloviny.
9.
mléko 350 mililitrů • pudink vanilkový 2.5 polévkové lžíce • máslo 130 gramů • cukr moučkový 90 gramů • cukr vanilkový 1 kus • citronová šťáva 30 mililitrů
Uvaříme si hustý pudink (Zlatý klas) a necháme vychladnout. Změklé máslo s práškovým a vanilkovým cukrem vyšleháme. Přidáme šťávu z menšího citronu a postupně přidáváme za stálého míchání vychladlý pudink.
10.
džem ovocný 2 polévkové lžíce
Krém si rozdělíme na dvě poloviny. Na jeden plát natřeme polovinu krému a přikryjeme ho druhým plátem, který jsme potřeli marmeládou.
11.
Na povrh koláče navrstvíme zbylý krém, zarovnáme dohladka a necháme v chladu ztuhnout.
12.
cukr moučkový 100 gramů • voda 1 polévková lžíce • citronová šťáva
V misce vymícháme prosátý moučkový cukr s vlažnou vodou a pár kapkami citronové šťávy dohladka. Citronovou polevu natřeme opatrně na povrch vychlazeného koláče. Necháme v chladu odležet, nakrájíme na řezy a můžeme servírovat.
Dobrou chuť!