Cibulová polévka
Francouzská specialita, tradičně zapékaná s vynikajícím švýcarským sýrem Gruyère. Jako alternativu doporučuji vyzkoušet sýr Cantal.
recept,fotorecept,cibule,sýr gruyère,Zeleninové polévky,Recepty francouzské kuchyně
Zeleninové polévky
Recepty francouzské kuchyně
Ingredience
Ingredience
bageta | - | ||
cibule | 1200 | gramů | |
cukr krystalový | 2 | čajové lžičky | |
máslo | 30 | gramů | |
olej olivový | 2 | polévkové lžíce | |
pepř černý mletý | ¼ | čajové lžičky | |
sýr gruyère | 140 | gramů | |
sůl | - | ||
tymián | ½ | čajové lžičky | |
víno bílé polosladké | 1 | decilitr | |
vývar hovězí | 1 | litr |
Recept
1.
cibule 1200 gramů • máslo 30 gramů • olej olivový 2 polévkové lžíce • cukr krystalový 2 čajové lžičky
Cibuli nakrájíme na malé kousky. Pomalu smažíme na másle a oleji v pánvi nebo v hrnci 30 min., Dokud se cibule nezbaví vody a změkne. Přidáme cukr a karamelizujeme dohněda dalších cca 20 min.
2.
vývar hovězí 1 litr • víno bílé polosladké 1 decilitr • tymián ½ čajové lžičky • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • sůl
V hrnci zamícháme cibuli, hovězí vývar, víno, tymián, pepř a sůl podle chuti. Vaříme 20 minut, aby se chutě uvolnily a spojily.
3. Zapečení s bagetou a sýrem
bageta • sýr gruyère 140 gramů
Polévku naložíme do zapékací misky, hladinu vysteleme kolečky bagety (nebo toastovým chlebem), posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct na přibližně 10 min. při 220 °C.
Dobrou chuť!