Celozrnné koblihy
Koblihy, které při smažení neabsorbují téměř žádný olej. Nejlepší jsou čerstvé s jahodovým džemem i bez něj.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka celozrnná,rum,Sladká jídla,Masopust
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | - | ||
cukr vanilkový | - | ||
droždí čerstvé | 42 | gramů | |
džem jahodový | - | ||
džem ovocný | - | ||
mléko | 400 | mililitrů | |
mouka celozrnná | 350 | gramů | |
mouka polohrubá | 400 | gramů | |
máslo | 30 | gramů | |
olej fritovací | - | ||
olej slunečnicový | - | ||
rum | 4 | polévkové lžíce | |
vejce slepičí | 2 | kusy |
Recept
1. Příprava těsta
mléko 400 mililitrů • droždí čerstvé 42 gramů • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • mouka polohrubá 400 gramů • mouka celozrnná 350 gramů • vejce slepičí 2 kusy • máslo 30 gramů • rum 4 polévkové lžíce
Mléko mírně zahřejeme, přidáme k němu rozdrobené droždí, cukr a asi 1 lžičku z navážené mouky. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme kvásek, vejce, rozpuštěné máslo a rum. Dobře prohněteme a necháme kynout cca 30 minut na teplém místě, zakryté.
2.
Po vykynutí těsta pomoučíme vál a těsto rovnoměrně vyválíme na tloušťku asi 1,5 cm.
3. Vykrajování koblih
Z vyváleného těsta pomocí hrnku nebo sklenice s větším průměrem vykrajujeme koblihy. Do každé koblihy uděláme prstem do středu prohlubeň.
4. Smažení
olej fritovací • olej slunečnicový
V pánvi rozehřejeme olej a vkládáme do něj koblihy. Vždy nejprve stranou, na které je prohlubeň. Osmažíme, otočíme a osmažíme z druhé strany. Vyndáme na talíř.
5.
cukr moučkový • cukr vanilkový
Moučkový cukr promícháme s vanilkovým a obalujeme v něm ještě teplé, ne však horké koblihy.
6.
Podáváme s jahodovým nebo jiným džemem vloženým do prohlubně. Chutnají i bez džemu jen obalené v cukru. Z uvedené dávky připravíme cca 30 kusů koblih.
Dobrou chuť!