Bramborové pirohy
Jemné, tradiční pirohy z bramborového těsta, naplněné švestkovými povidly, zjemněné rozpuštěným máslem, které si můžete ochutit podle vlastní fantazie.
recept,fotorecept,brambory,povidla švestková,mák mletý,Sladká jídla
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
brambory | 800 | gramů | |
cukr moučkový | - | ||
cukr vanilkový | 1 | kus | |
kakao instantní | - | ||
mouka polohrubá | 250 | gramů | |
mák mletý | - | ||
máslo | 60 | gramů | |
ořechy vlašské | - | ||
povidla švestková | - | ||
sůl | 1 | špetka | |
tvaroh hrudkový | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
1. Příprava těsta
brambory 800 gramů • vejce slepičí 1 kus • sůl 1 špetka • mouka polohrubá 250 gramů
Brambory ve slupce uvaříme. Necháme je pořádně vychladnout. Nastrouháme nebo prolisujeme, přidáme špetku soli, vejce, mouku a vypracujeme hladké těsto.
Tip: dáváme pozor, aby se brambory nerozvařily. Brambory můžeme vychladit rychleji v mrazicím boxe. Při hnětení těsta přidávame mouku postupně, jen tolik, kolik si těsto vezme. Když se začne těsto oddělovat, mouku již nepřidáváme. Na těsto jsou vhodné brambory varného typu B nebo C.
2.
cukr vanilkový 1 kus • povidla švestková
Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku asi 4 mm a pomocí formičky vykrajujeme pirohy, na které uložíme hromádku povidel, můžeme je trošku posypat vanilkovým cukrem a piroh uzavřeme.
Tip: pokud nemáme formičku na pirohy použijeme sklenici a okraje přitiskneme vidličkou.
3.
Pirohy vaříme ve vroucí, osolené vodě, do které jsme přidali kapku oleje asi 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
4.
máslo 60 gramů
Pirohy scedíme, opláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Polijeme je rozpuštěným máslem a promícháme.
5.
mák mletý • tvaroh hrudkový • ořechy vlašské • kakao instantní • cukr moučkový
Pirohy posypeme podle chuti buď mákem, tvarohem, ořechy nebo kakaem. Posypeme prosátým moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!