Bramborové koblihy s povidly
Nadýchané, jemné a měkoučké koblihy z bramborového těsta plněné švestkovými povidly.
recept,fotorecept,brambory,mouka polohrubá,mouka polohrubá,mouka polohrubá,mouka polohrubá,droždí čerstvé,rum,povidla švestková,Sladká jídla,Masopust
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
brambory | 250 | gramů | |
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 1 | polévková lžíce | |
cukr moučkový | - | ||
droždí čerstvé | 25 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 200 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 0 | ||
mouka polohrubá | 400 | gramů | |
mouka polohrubá | 1 | čajová lžička | |
máslo | 60 | gramů | |
máslo | 1 | polévková lžíce | |
olej řepkový | - | ||
povidla švestková | - | ||
rum | 3 | polévkové lžíce | |
sůl | 1 | špetka | |
vaječný žloutek | 2 | kusy | |
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
1.
brambory 250 gramů
Brambory umyjeme, vložíme do vody a od začátku varu 15 minut vaříme. Necháme vychladnout a oloupeme.
2.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 200 mililitrů • mouka polohrubá 1 čajová lžička • cukr krystalový 1 čajová lžička • droždí čerstvé 25 gramů
V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.
3.
mouka polohrubá 400 gramů • sůl 1 špetka
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a prolisované brambory (200 g).
4.
vejce slepičí 1 kus • vaječný žloutek 2 kusy • máslo 60 gramů • rum 3 polévkové lžíce • cukr krystalový 1 polévková lžíce
Přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, cukr a kvásek.
5.
Vypracujeme těsto (je trošku lepivé, ať vás to neodradí). Posypeme lehce moukou a zakryjeme.
6.
Necháme na teplém místě asi hodinu vykynout.
8.
Na polovinu plátu (po délce) si ve dvou řadách naznačíme kruhovou formičkou (průměr 9 cm) 10 koleček. Do středu každého kolečka položíme čajovou lžičku tuhých švestkových povidel.
9.
Pomocí podložky překlopíme těsto bez povidel na těsto s povidly. Bramborové těsto je jemné a podložka je výborný pomocník, ale jde to i bez ní.
10.
Obě těsta s povidly uprostřed vykrojíme, čímž se spojí. Ze zbytků těsta dokážeme udělat ještě 4 koblihy, ale můžeme je usmažit i bez povidel.
11.
Koblihy necháme 15 minut kynout.
12.
olej řepkový • máslo 1 polévková lžíce
Do pánve nalijeme olej a přidáme kousek másla, koblihy nebudou nasávat olej. Osmažíme z jedné...
13.
... i z druhé strany (asi 1,5 minuty každá strana na středním plameni).
14.
Koblihy vyndáme na papírovou utěrku, ale nejsou téměř vůbec mastné.
Dobrou chuť!