Boršč
Vynikající recept na hustou maso-zeleninovou polévku z ruské, ukrajinské, bulharské ... kuchyně. Ačkoliv se příprava zdá ve třech hrncích komplikovaná, je ve skutečnosti jednoduchá. Stačí dodržet posloupnost kroků uvedených v receptu a bude skutečně mňam
recept,fotorecept,hovězí maso,vepřová kýta,červená řepa,zelí bílé,Masové polévky,Bezlepkové,Sezónní recepty
Masové polévky
Kategorie
Masové polévky › Bezlepkové › Sezónní recepty › Sezona - Zelí hlávkové (bílé, červené) › Sezona - červená řepa ›
Ingredience
Ingredience
morková kost | 2 | kusy | |
bobkový list | 4 | kusy | |
brambory | 400 | gramů | |
celer | 150 | gramů | |
cibule | 200 | gramů | |
cukr krystalový | 1 | polévková lžíce | |
hovězí maso | 500 | gramů | |
hřebíček celý | 2 | kusy | |
kmín mletá | ½ | čajové lžičky | |
koření nové | 6 | ||
mrkev | 300 | gramů | |
máslo | 50 | gramů | |
ocet | 1 | polévková lžíce | |
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
petržel | 150 | gramů | |
rajský protlak | 250 | gramů | |
slanina uzená | 100 | gramů | |
sádlo | 20 | gramů | |
sůl | 2.5 | čajové lžičky | |
sůl | - | ||
vepřová kýta | 500 | gramů | |
voda | 2 | litry | |
voda | 200 | mililitrů | |
zelí bílé | 600 | gramů | |
červená řepa | 400 | gramů | |
česnek | 4 | stroužky |
Recept
1. 1. hrnec: Příprava masa
hovězí maso 500 gramů • vepřová kýta 500 gramů • voda 2 litry • sůl 1.5 čajové lžičky • bobkový list 4 kusy • hřebíček celý 2 kusy • koření nové 6 ks • morková kost 2 kusy
Maso omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Vložíme do studené vody, přidáme sůl, bobkový list, pepř a hřebíček. Pomalu uvedeme do varu a vaříme asi 1 hodinu. Vepřové maso vyjmeme a hovězí dále vaříme doměkka. Pro silnější vývar je dobré vařit s masem i morkové kosti.
2. 2. hrnec: Příprava červené řepy
červená řepa 400 gramů • česnek 2 stroužky • máslo 50 gramů
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm česnek.
5. 3. hrnec: Příprava zeleniny
slanina uzená 100 gramů • sádlo 20 gramů • cibule 200 gramů
Slaninu nakrájíme na proužky a osmahneme ve velkém hrnci s trochou sádla. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na slanině.
6.
celer 150 gramů • petržel 150 gramů • mrkev 300 gramů
Zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme na nudličky.
10.
Zalijeme uvařeným, scezeným vývarem.
11.
pepř černý mletý ½ čajové lžičky • kmín mletá ½ čajové lžičky
Přisypeme pepř, kmín, promícháme a vaříme půl hodiny.
12. Boršč sestavíme :)
Hovězí maso rozebereme na nudličky.
13.
Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky.
14.
Maso vmícháme do polévky.
16.
ocet 1 polévková lžíce • česnek 2 stroužky • sůl
... připravenou červenou řepu, ocet, očištěný a prolisovaný česnek. Promícháme a provaříme. Podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s kyselou smetanou.
Dobrou chuť!