Bobová polévka se slaninou
Sytá polévka z málo známé zdravé luštěniny. V minulosti se tato luštěnina často vyskytovala v jídelníčku našich předků. Dnes má mnoho odrůd a s oblibou ji vaří v německy mluvících zemích, kde ji nazývají "Dicke Bohnen" - "Silná fazole".
recept,fotorecept,bob sušený,rajčata sterilizované,smetana sladká na vaření,šunka schwarzwaldská,Luštěninové polévky
Luštěninové polévky
Kategorie
Luštěninové polévky ›
Ingredience
Ingredience
bob sušený | 350 | gramů | |
bobkový list | 3 | kusy | |
cibule | 100 | gramů | |
mouka hladká | 1 | polévková lžíce | |
rajčata sterilizované | 300 | gramů | |
slanina uzená | 60 | gramů | |
smetana sladká na vaření | 200 | mililitrů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
sůl | - | ||
těstoviny-Nudle krátké | 150 | gramů | |
voda | 2 | litry | |
voda | - | ||
vývar zeleninový | 1 | litr | |
šunka schwarzwaldská | 200 | gramů |
Recept
1.
bob sušený 350 gramů • voda 1 litr
Sušené boby přebereme a na 12 hodin (přes noc) namočíme do studené vody.
2.
voda 1 litr • sůl 1 čajová lžička • bobkový list 3 kusy
Druhý den vodu vodu slijeme, boby propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Přidáme sůl, bobkový list a boby uvaříme doměkka (45 minut).
3.
slanina uzená 60 gramů • cibule 100 gramů • těstoviny-Nudle krátké 150 gramů • voda • sůl
Během vaření bobů si na pánvi osmahneme tence nakrájenou slaninu s nadrobno nakrájenou cibulí. Ve druhém hrnci uvaříme v osolené vodě těstoviny.
4.
rajčata sterilizované 300 gramů
Rajčata z konzervy nakrájíme na malé kousky a spolu s protlakem, ve kterém byly sterilovány, je přidáme ke slanině s cibulí.
5.
Těstoviny scedíme, přidáme je k bobům spolu s obsahem pánve.
6.
vývar zeleninový 1 litr
Přilijeme zeleninový vývar z bujónu bez ochucovadel (2 kostky bujónu Natur zeleninový na 1 litr vody) a polévku přivedeme do varu.
7.
mouka hladká 1 polévková lžíce • smetana sladká na vaření 200 mililitrů
Nakonec vmícháme mouku rozmíchanou ve smetaně, převaříme.
8.
šunka schwarzwaldská 200 gramů
Natenko nakrájenou uzenou slaninu (šunku) opečeme dokřupava (na jednu porci použijeme 3 plátky).
9.
Slaninu pokrájíme ...
10.
... a nasypeme ji na povrch polévky.
Dobrou chuť!