Banánovo-ořechový dort se stévií
Dort plný tradičních chutí s netradiční stévií. Pro milovníky cukru je možnost jednoduchého nahrazení stévie za cukr.
recept,fotorecept,Stévie - prášek,Stévie - prášek,ořechy vlašské,ořechy vlašské,banán,banán,Dorty,Sezónní recepty
Dorty
Ingredience
Ingredience
olej ořechový | 50 | mililitrů | |
olej ořechový | 3 | polévkové lžíce | |
Stévie - prášek | 15 | gramů | |
banán | 700 | gramů | |
mléko kokosové | - | ||
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 450 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 125 | gramů | |
máslo | 100 | gramů | |
ořechy vlašské | 100 | gramů | |
ořechy vlašské | - | ||
pudink vanilkový | 74 | gramů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 500 | mililitrů | |
soda bikarbona | ½ | čajové lžičky | |
sůl | - | ||
vaječný bílek | 6 | ||
vaječný žloutek | 6 | ||
ztužovač šlehačky | 16 | gramů |
Recept
1.
vaječný žloutek 6 ks • Stévie - prášek 10 gramů • olej ořechový 50 mililitrů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 50 mililitrů
Vaječné žloutky utřeme s práškovou stévií, olejem a mlékem. Pokud chceme místo stévie použít cukr, použijeme 100 g moučkového cukru a také olej můžeme vyměnit za slunečnicový.
4.
mouka polohrubá 125 gramů • soda bikarbona ½ čajové lžičky
Mouku smícháme s jedlou sodou (nebo kypřicím práškem).
5.
olej ořechový 3 polévkové lžíce
Mouku a sníh střídavě přimícháváme do žloutkového základu. Těsto vylijeme do olejem vylité formy (průměr 26 cm).
6.
Pečeme 15 min. při teplotě 180 °C.
7.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 mililitrů • Stévie - prášek 5 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů • pudink vanilkový 74 gramů
Z mléka, stévie a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Stevii můžeme nahradit 50 g moučkového cukru.
9.
Vrchní část korpusu částečně odkrojíme (potřebujeme část korpusu na zahuštění nádivky) a korpus překrojíme na polovinu.
10.
Do pudinku vmícháme rozmixované banány, rozdrcenou odkrojenou část korpusu ...
12.
Na spodní korpus natřeme kokosové mléko (případně džem pokud chceme dort s cukrem), ...
14.
Přikryjeme druhou polovinou korpusu, lehce přitlačíme a necháme ztuhnout v chladu.
15.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů • ztužovač šlehačky 16 gramů
Ze smetany na šlehání ušleháme tuhou šlehačku.
16.
Šlehačku natřeme na dort.
17.
Posypeme nasekanými ořechy. Necháme alespoň hodinu před podáváním uležet v chladu.
Dobrou chuť!