Balkánský koláč z listového těsta
Banista - balkánský sýrový slaný koláč. Tradičně se připravuje ze speciálního těsta filo. Jeho verze v listovém těstě je stejně chutná.
recept,fotorecept,balkánský sýr,Slané koláče
Slané koláče
Kategorie
Slané koláče ›
Ingredience
Ingredience
balkánský sýr | 200 | gramů | |
jogurt bílý 3,5% tuku | 60 | gramů | |
máslo | - | ||
pepř černý mletý | ¼ | čajové lžičky | |
těsto lístkové | 275 | gramů | |
vejce slepičí | 2 | kusy | |
česnek | 2 | stroužky |
Recept
2.
jogurt bílý 3,5% tuku 60 gramů • vejce slepičí 1 kus • česnek 2 stroužky • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky
Přidáme jogurt, vejce, dva stroužky očištěného, utřeného česneku a pepř. Zamícháme.
3.
těsto lístkové 275 gramů
Listové těsto svinuté na papíře na pečení rozbalíme a zlehka trochu rozválíme. Rozkrojíme ho na tři stejně dlouhé pásy po šířce. Pásy postupně plníme nádivkou a okraje potíráme vajíčkem. Do každého pásu jde 1/3 náplně. Okraje přitlačíme k sobě...
4.
vejce slepičí 1 kus • máslo
... a první pás přeneseme a ukládádáme do tvaru šneka uprostřed máslem vymazané formy. Těsto je křehké, snadno se trhá, proto při manipulaci s ním ho podebereme dlouhým širším nožem. Pokud vám z něj nádivka na některých místech vytéká, nevadí to, po upečení se vše propojí. Na prvního šneka napojíme další pásy. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem.
5.
Pokud používáme dortovou formu připojíme okraj.
6.
Pečeme 25 min. při teplotě 180 °C.
Dobrou chuť!