RECEPTY

Ajurvédská polévka Kičadi

Ajurvédská polévka Kičadi

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.

recept,fotorecept,rýže basmati bílá,čočka červená,Zeleninové polévky,Recepty indické kuchyně,Vegetariánské recepty,Bezlepkové

Zeleninové polévky

Recepty indické kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

12

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

vysoká

Ingredience

Ingredience

koření koriandr mletý

½

8

čajové lžičky

kcal

koření římský kmín

1.5

29

čajové lžičky

kcal

Koření hořčice černá

1.5

40

čajové lžičky

kcal

brambory

¾

164

hrnku

kcal

cibule červená

½

48

hrnku

kcal

cuketa

1.5

64

hrnku

kcal

koření kurkuma

1.5

24

čajové lžičky

kcal

mandle

4

348

polévkové lžíce

kcal

mrkev

¾

80

hrnku

kcal

máslo

50

367

gramů

kcal

pepř černý mletý

½

9

čajové lžičky

kcal

rýže basmati bílá

¾

621

hrnku

kcal

semínka dýňová loupaná

4

336

polévkové lžíce

kcal

skořice mletá

¼

4

čajové lžičky

kcal

sůl himálajská růžová

1.5

0

čajové lžičky

kcal

voda

6

0

hrnků

kcal

voda

0

??

kcal

zázvor mletý

½

3

čajové lžičky

kcal

čočka červená

¾

594

hrnku

kcal

 

Recept

1. 

mandle 4 polévkové lžíce

Mandle zalijeme horkou vodou, necháme chvíli odstát, vodu slijeme ...

Mandle zalijeme horkou vodou, necháme chvíli...

2. 

... a mandle oloupeme. Nahrubo nasekáme.

... a mandle oloupeme. Nahrubo nasekáme....

3. 

cibule červená ½ hrnku

Očistíme a nahrubo nakrájíme cibuli (můžeme použít pórek, který je podle ajurvédy vhodnější). V receptu je použit hrnek o objemu 500 ml. Pro menší počet porcí zvolte menší hrnek.

Očistíme a nahrubo nakrájíme cibuli (můžeme...

4. 

mrkev ¾ hrnku

Očistíme, omyjeme mrkev a nakrájíme na kolečka. Druhy zeleniny použijeme podle chuti, při vaření dalšího Kičadi je můžeme obměnit.

Očistíme, omyjeme mrkev a nakrájíme na...

5. 

brambory ¾ hrnku

Oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na kostičky.

Oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na...

6. 

cuketa 1.5 hrnku

Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky.

Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky....

7. 

rýže basmati bílá ¾ hrnku

Připravíme rýži...

Připravíme rýži......

8. 

... a propláchneme ji pod tekoucí vodou.

... a propláchneme ji pod tekoucí vodou....

9. 

čočka červená ¾ hrnku

Připravíme červenou čočku (nebo loupané fazole Mungo- Mungo dál). Propláchneme na sítku pod tekoucí vodou.

Připravíme červenou čočku (nebo loupané...

10. 

máslo 50 gramů  koření římský kmín 1.5 čajové lžičky  Koření hořčice černá 1.5 čajové lžičky  koření kurkuma  1.5 čajové lžičky  koření koriandr mletý ½ čajové lžičky  zázvor mletý ½ čajové lžičky  skořice mletá ¼ čajové lžičky  pepř černý mletý ½ čajové lžičky

Kičadi se vaří v jednom hrnci, ve kterém rozpustíme máslo (nejlépe je použít přepuštěné máslo ghee). Krátce na něm opražíme koření. Množství a druhy koření můžeme obměňovat podle chuti, podle ročních období, ale i podle vhodnosti pro určitou dóšu (tělesný a mentální typ podle ajurvédy).

Kičadi se vaří v jednom hrnci, ve kterém...

11. 

semínka dýňová loupaná 4 polévkové lžíce

Přidáme mandle a dýňová semínka, promícháme...

Přidáme mandle a dýňová semínka,...

12. 

... a přidáme cibuli (pórek). Chvíli smažíme, ...

... a přidáme cibuli (pórek). Chvíli...

13. 

... přidáme rýži, čočku...

... přidáme rýži, čočku......

14. 

sůl himálajská růžová 1.5 čajové lžičky

... a mrkev s bramborami. Osolíme.

... a mrkev s bramborami. Osolíme....

15. 

voda 6 hrnků

Přilijeme převařenou vařící vodu a promícháme. Pomalu vaříme 10-15 minut.

Přilijeme převařenou vařící vodu a...

16. 

Přimícháme cuketu.

Přimícháme cuketu....

17. 

voda

Podle potřeby doplníme vodu. Promícháváme, aby se nám houstnoucí polévka nepřipalovala. Polévka má hustou omáčkovou konzistenci, přidáním většího množství vody během vaření získáme řidší polévku.

Podle potřeby doplníme vodu. Promícháváme,...

18. 

Polévka obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů a minerálů. Její příprava má množství variací, které se od sebe liší přidáváním různých druhů semínek, koření a zeleniny (jak již bylo uvedeno v jednotlivých krocích receptu). Pokud se uvaří bez luštěniny, vznikne rizoto. Podává se jako hlavní jídlo ale i jako příloha. Může se konzumovat na snídani nebo oběd či večeři. Jíst se doporučuje 3-4krát týdně. Je velmi vhodná pro odlehčení organismu během nemoci, při rekonvalescenci, ale i na konzumaci v období diety.

Polévka obsahuje velké množství bílkovin,...

Dobrou chuť!

Doporučené recepty

Články

Oblíbené hledání

Nejpopulárnější recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 9 • Přihlásit