Adventní hruškový koláč z křehkého těsta
Dobrota plná šťavnatých hrušek, u které nikdo nebude mít výčitky svědomí.
recept,fotorecept,mouka hladká,ořechy vlašské mleté,máslo,hruška,Koláče
Koláče
Kategorie
Koláče ›
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 60 | gramů | |
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
hruška | 700 | gramů | |
koření perníkové | 1 | čajová lžička | |
mouka hladká | 200 | gramů | |
máslo | 200 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 100 | gramů | |
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
1. Příprava těsta
mouka hladká 200 gramů • ořechy vlašské mleté 100 gramů • máslo 200 gramů • cukr krystalový 60 gramů • vejce slepičí 1 kus
Z daných ingrediencí zpracujeme těsto. Těsto zpracujeme rychle, tuk se rychle rozouští a při pomalém zpracování se těsto lepí na ruce a trhá.
2. Těsto rozválíme
Vypracované těsto ve tvaru bochníku vložíme na hodinu do chladu. Zchlazené těsto rozdělíme na dvě části, jednu část vyválíme na moukou vysypané podložce do co největšího tvaru (těsto se začne po čase trhat). Rozválené těsto přeneseme do kruhové dortové formy nebo do kruhové formy na koláč, prsty přitlačíme a roztáhneme. Formu zpravidla není třeba vymazat tukem, těsto je dost mastné.
3. Náplň
hruška 700 gramů
Zatímco nám těsto chladne, oloupeme a nakrájíme na plátky hrušky (čerstvé nebo kompotované).
4.
cukr krystalový 2 polévkové lžíce • koření perníkové 1 čajová lžička
Na plát těsta v kulaté formě rozložíme hrušky, zasypeme cukrem smíchaným s perníkovým kořením.
5. Pečení
Přikryjeme druhým plátem těsta. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme 20-30 minut.
Dobrou chuť!